Zoeken
  • Fondeck Selah

Prikkelbaredarmsyndroom en het FODMAP_dieet


Sommige mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) weten zelf heel goed welke voedingsmiddelen hun klachten veroorzaken. Wetenschappelijk gezien is het niet mogelijk om exact na te gaan welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn, en om een gepast dieet samen te stellen. Het blijft een zoektocht.

Gastro-intestinale symptomen van PDS: darmklachten, diarree, gasvorming, opgeblazen gevoel, flatulentie. Het is aangeraden om je huisarts of gastro-enteroloog te raadplegen voor een diagnose. Het is essentieel dat jouw arts inflammatoire darmziektes uitsluit. Vaak zal de huisarts of gastro-enteroloog het lage FODMAP-dieet voorschrijven als een mogelijke oplossing bij PDS.

Wat is het FODMAP-dieet?

Het dieet is het resultaat van meer dan vijftig jaar onderzoek naar het verband tussen voeding en de gastro-intestinale symptomen van PDS. Het FODMAP-dieet werd in 2005 ontwikkeld door wetenschappers van de Monash University in Australië.

De term FODMAPs (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) verwijst naar fructanen en galacto-oligosachariden, lactose, fructose en polyolen. In de loop van de jaren werd duidelijk dat deze koolhydraten mogelijk prikkelbare darm konden veroorzaken.

Hoe werkt FODMAPs bij prikkelbaredarmsyndroom?

De voedingsmiddelen die FODMAPs bevatten, worden traag in de dunne darm worden opgenomen, veroorzaken door hun osmotische werking een grote watertoename in de vaatholte. Hierdoor zet de darm uit. De FODMAPs gaan bovendien fermenteren in de dikke darm, wat meer gasvorming en een verdere uitzetting van de darm veroorzaakt. De vluchtige vetzuren die daarbij ontstaan zorgen op hun beurt voor een verzuring van de dikke darm, waardoor die meer geprikkeld raakt. Zie video

Alhoewel het FODMAP-dieet goed werkt voor heel veel mensen, het is niet de oplossing voor PDS. Andere factoren zoals stress, verkeerde voedingsgewoontes zoals te snel eten, onvoldoende kauwen, samenstelling van darmflora, leaky-gut, blootstelling aan aluminium… spelen een belangrijke rol.

Voedingsbegeleiding bij het lage FODMAP_dieet

Intake consult (1 uur) -> Na 2 weken opvolging

Tweede consultatie (1 uur) -> Overlopen van voedingsinname en klachten -> Na 6 - 8 weken

Derde consultatie (1 uur) -> Herintroduceren van voedingsingsmiddelen -> Na 6 weken

Vierde consult (30 min tot 1uur afhankelijk verbetering) --> Opvolging afhankelijk van symptomen en tevredenheid

Aandacht bij een lage FODMAP_dieet

Het FODMAP_dieet is niet gelijk gesteld aan gezonde voeding want veel gezonde voedingsmiddelen bevatten een hoge FODMAP gehalte terwijl ongezonde voedingsmiddelen kunnen een lage FODMAP gehalte hebben.

Voedsel dat deze verteerbare koolhydraten (FODMAPS) bevatten ondersteunen de goede bacteriën en helpen om een ​​gezond evenwicht te behouden in de darm. Vermindering van deze voedingsmiddelen verbeteren PDS symptomen omwille van vermindering van bijproducten en gassen.

Recente studies van King's College in Londen en aan Monash University in Australië hebben aangetoond dat mensen die zeer laag in FODMAP-dieet eten voor te lange periodes krijgen lage niveaus van nuttige bacteriën als darmflora.

De studie van de darmflora is een relatief nieuw gebied van onderzoek en wetenschappers kunnen de gevolgen van een lage FODMAPs dieet nog niet.

Terwijl het belangrijk is om de symptomen te behandelen is het even belangrijk de voedingsmiddelen rijk aan FODMAPs te herintroduceren.

Voor de diëtiste is een zocht toch naar een evenwichtig gezonde voeding met symptoom vermindering.

#FODMAP #FODMAPP #diëtiste #Prikkelbaredarmsyndroom #PDS #IBS #glutensensitiviteit #lactosearmevoeding #Darmklachten #Selah

204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Een inspirerend verhaal maar een gezondere leven door levensstijl geneeskunde. een multidisciplinaire aanpak